Airbnb zet in op ervaring

Airbnb zet in op ervaring

Jan Peeters

10/05/2024 door Jan Peeters

Briljante zet of overschatte trend?

Het verhuurplatform Airbnb zag in het eerste kwartaal globaal genomen zijn omzet stijgen met 18 procent tegenover dezelfde periode in 2023. Het bedrijf zag het aantal boekingen met 9,5 procent stijgen, wat evenwel duidde op een vertraging van de stijging tegenover vorig jaar. Ook het tweede kwartaal voorziet een vertraging van de groei in aantal boekingen.

In het licht van deze financiële resultaten voel je enigszins de zenuwachtigheid bij Brain Chesky, medeoprichter en CEO van Airbnb. Hij zei onlangs dat hij het klantenbestand en het gebruik van de applicatie op de smartphone stevig wilt opkrikken. Mensen gebruiken de app hooguit één à twee keer per jaar om een accommodatie te boeken, en dat is volgens Chesky veel te gering.

Daarom heeft het reisplatform vorige week aangekondigd dat het “Icons” lanceert. Met dit nieuwe concept streeft Airbnb ernaar zijn gebruikers onvergetelijke ervaringen te bieden en heeft hiervoor de handen ineengeslagen met vooraanstaande merken en beroemdheden uit de muziek-, film-, kunst-, en sportindustrie. Beeld je even in: een nachtje slapen in het iconische ballonnenhuis uit de film 'Up', of gamen met TikTok-ster Khaby Lame. Hiermee gaat Airbnb ten volle voor de ervaring, volledig in lijn met de algemene trend binnen de reissector.

Als je kans wilt maken op een van de “icons”, moet je uiteraard wel eerst een profiel op de app van Airbnb aanmaken. Daarbij voldoen de basisgegevens niet langer, maar krijg je een uitgebreidere vragenlijst over onder andere: “Wat doe je voor werk?", "Waar ben je naar school gegaan?", "Heb je huisdieren?". Daarnaast moet je ook minstens drie interesses selecteren, waaronder "live muziek", "musea", "eten" en "buitenactiviteiten".

Airbnb wil op langere termijn een grotere rol spelen in mensen hun leven; het bedrijf wil mensen beter kunnen “matchen” met accommodaties. En daarvoor moet je natuurlijk eerst over data van de consument beschikken. Het model dat Airbnb hiervoor inzet, doet me denken aan het steeds uitgebreidere model dat datingapps zoals Tinder en Bumble gebruiken. Zowat tien jaar geleden voldeed leeftijd, beroep en bijvoorbeeld lengte. Vandaag kan je daarentegen over talloze onderwerpen je voorkeuren geven, opdat het algoritme van de datingapp je beter kan matchen met een potentiële partner.

De hamvraag blijft: hoeveel persoonlijke informatie wenst een consument prijs te geven aan een bedrijf? In het geval van de zoektocht naar de liefde zeer veel. Maar ook in ruil voor een uitje met een TikTok-ster of een nachtje in het Ferrarimuseum? Het is zeer aannemelijk dat een grote schare aan consumenten hiervoor met een gerust hart heel wat persoonlijke informatie prijsgeven.

Airbnb gebruikt dus een slimme aanpak om op korte termijn een nieuw cliënteel aan te trekken, maar de vraag rijst wel welk type cliënteel je hiermee aantrekt en bovenal hoe duurzaam dit cliënteel is op lange termijn. Chesky erkende echter zelf dat het een merkinvestering is en niet bedoeld is om de financiële inkomsten van het bedrijf verder te stutten.

Merkinvestering is niettemin een goed argument, zeker als je een grotere rol wilt spelen in het leven van de consument. Airbnb komt namelijk met regelmaat in een slecht daglicht in het nieuws: van de ontwrichting van de woningmarkt in heelder wijken in Europese steden tot voyeurisme via verborgen camera’s in de verhuurde accommodaties. Met het oog op de uitbreiding van de merkbekendheid in diverse landen zoals Mexico, Brazilië, Duitsland, India, China, Japan en Korea kan Airbnb beter het zekere voor het onzekere nemen en zijn imago wat oppoetsen.

Als we de rekening opmaken, draait de “Icons”-campagne om het imago van het bedrijf. Op korte termijn zal dit zeker zijn vruchten afwerpen, zeker bij de consument die gevoelig is voor trendy ervaringen. Op lange termijn heeft het bedrijf naar mijn mening nog een lange weg te gaan om meer te worden dan louter een verhuurplatform. Ik ben echter wel benieuwd wat Chesky hiervoor nog allemaal uit zijn hoed zal toveren.

In dit artikel heeft Cesar Van den Bergh, redacteur bij TRAVel Media Belux, eenmalig het stokje overgenomen van Jan Peeters.

Lees meer...